Optikerns
skräddarsydda program

Vi tränar på gym, försöker äta nyttigt och besöker både frisör och tandläkare regelbundet. Allt för att ta hand om oss själva på bästa sätt. Men de allra flesta glömmer bort något väsentligt, nämligen våra ögon. Idag är vi väldigt medvetna om hur vi mår och lägger ner mycket tid och energi på vår hälsa. Vi väljer också att hitta rätt när det kommer till personlig tränare, tandläkare och kostrådgivare. Men något vi tenderar att ta för givet är våra ögon.


Vad gör skärmtiden 

med våra ögon?


Det är ingen hemlighet att synen är en färskvara, där regelbundna besök hos en optiker hjälper oss att hålla oss uppdaterade. Men förutom synen är det viktigt att veta hur våra ögon faktiskt mår. Även det här kan en optiker ge oss svaren vi söker och vägleda oss vidare vid behov.

På samma sätt som med individuella träningsprogram finns det övningar som
hjälper våra ögon att hålla sig friskare. Våra nyfunna vanor med mycket skärmtid och mobilanvändande sliter på ögonen.

Det är inte bra att sitta flera timmar och titta på nära håll utan att vila ögonen.
Man kan få muskelkramp i ögonen som gör att man ser dåligt på långt håll,
 en så kallad falsk närsynthet.

Här är övningarna som gör susen för din syn

Du har bara ett par ögon, ta hand om dem. Gör dig själv en tjänst och ta dig tiden att göra några repetitioner varje dag, det kan göra stor skillnad. Med två enkla övningar kommer du långt på
– och det tar bara några minuter.

#1: Sitt bekvämt på en stol. Håll huvudet rakt och titta så långt fram som möjligt. Titta sedan uppåt, neråt, åt vänster och höger ungefär tre sekunder åt gången.

#2: Sitt rakt, titta framåt och sträck ut höger arm. Håll pekfingret framför ögonen på en halv arms avstånd. Ha vänster pekfinger ungefär 15 centimeter bakom det högra pekfingret. Titta från finger till finger i jämn rytm under en minut.