Linser för alla

Linsutbudet är idag väldigt stort – med många olika linssorter och koncept – så det är enklare än någonsin att hitta ett alternativ som passar dig! Allt från linser du kan ha dygnet runt till engångslinser du slänger när dagen är slut. Det absolut viktigaste i valet av linser är att de passar just dig och din livsstil.
Våra kompetenta optiker hjälper dig gärna att hitta det bästa alternativet.

 

Sugen på att använda linser igen?

Var det ett tag sen du provade linser, kanske till och med flera år? Kände du att det inte riktigt funkade – att det inte var något för dig? Då tycker vi att du ska prova igen!
Idag kan nästan alla använda kontaktlinser, tack vare nya material och en fantastisk utveckling. Dagens linser är mjuka och bekväma och släpper igenom mer syre,
vilket ögonen gillar. Den ökade syretillförseln och nya material gör linserna skönare att bära och låter ögonen återfuktas på ett bra sätt. Det är bara några av fördelarna med moderna linser, så det är inte särskilt konstigt att linsanvändandet ökar stadigt i Sverige. Besök oss för rådgivning eller boka en synundersökning, så hjälper vi dig att hitta de
linser som passar dig bäst!

Linser från A - Ö

De vanligaste linserna är fortfarande månadslinser, som du använder dagligen, rengör på kvällen och byter ut varje månad. Endagslinser tar du ut och slänger efter dagens slut. Väldigt praktiskt för dig som bara använder linser ibland, t ex när du idrottar. Dygnet runt-linser behöver du inte plocka ut när du ska gå och lägga dig. De passar bra för dig som vill ha minimalt med skötsel och rengöring och inte har något emot att sova med linserna.


 

Linsundersökning

Använder du linser bör du göra en linskontroll hos din optiker en till två gånger per år, beroende på vilken typ av linser du valt. Vi utför också en undersökning som kallas samsynutredning. Den innebär att optikern undersöker hur dina ögon samarbetar och deras förmåga att  fokusera på nära håll.
Denna typ av undersökning rekommenderas i första hand om optikern upptäcker några tecken på nedsatt funktion i samband med synkontrollen.

 
 

Vanligaste myterna om kontaktlinser

Kontaktlinser är komplicerade, svåra att använda och kan försvinna in bakom ögonen. Eller? Myter och vanliga misstag finns det gott om när det kommer till linser. Nu reder optikern ut dem  –  en gång för alla.

Många med olika typer av synfel väljer ofta bort linser av olika
anledningar. De kan ofta bottna i vanliga missförstånd som länge cirkulerat kring kontaktlinser. Men vad stämmer, egentligen?
Lovisa Fagerlund, legitimerad optiker och Professional Service
Manager för CooperVision Sverige, hjälper oss att hitta ut ur den
snåriga missförståndsdjungeln.

Myt #1: ”Man kan inte ha linser om man är ålderssynt”

– Det här är nog den allra vanligaste myten av alla. Många tror att bara för att man har brytningsfel eller är ålderssynt, alltså svårigheter att läsa på nära håll på grund av åldern, så kan man inte ha linser. Det här stämmer inte, det finns linser som är gjorda för det här. Det är fler som kan ha linser än vad man kanske tror.

Myt #2: ”Kontaktlinser kan försvinna bakom ögat”

– Nej, linser kan inte försvinna in bakom ögat. Vi har en skyddande hinna på ögat som ser till att det inte kan hända. I värsta fall kan linsen ha lagt sig i vecket bakom ögonlocket, då är den lätt att lokalisera. Men om man inte hittar linsen så har den troligtvis trillat ur ögat.

Myt #3: ”De är så svåra att hålla rena”

– Många tror att kontaktlinser är svåra att ta hand om, tvätta och hålla rena. Om man tycker att det här är ett problem så finns det linser du kan byta ut varje dag, då slipper man tvätta dem. Men om du har månadslinser, använd inte vanligt vatten. I vårt vanliga dricksvatten finns nämligen organismer som kan vara väldigt skadliga att få in i ögat. Jag har även varit med om människor som stoppar in linserna i munnen och gör rent dem med saliv. Gör inte det. Det är inte svårt: Du rengör och placerar dem nämligen bara i linsvätska. Klart! En annan sak som är bra att ha med sig är att alltid tvätta händerna både när man sätter in och plockar ur kontaktlinserna.

Myt #4: ”Linser är krångliga att ta in och ut ur ögat”

– Det är självklart viktigt att lära sig att sätta in och ta ut linsen av någon som faktiskt kan det här. Gå till en optiker som instruerar dig och där får träna lite, det underlättar.

Myt #5: ”Barn kan inte använda kontaktlinser

– Vissa tror att det är från någon viss ålder som man kan börja med linser, med det stämmer inte. Allt beror på mognadsgraden hos barnet. Om man upplever att ens barn skulle klara av ansvaret att hålla linserna rena, och sätta i och ta ur dem, så fungerar det utmärkt. Det finns faktiskt fördelar för barn att använda kontaktlinser kontra glasögon. Studier visar nämligen att barn som använder linser presterar bättre i både skola och idrott. Det kan bero på att man slipper ta ansvar för glasögonen och hämmas inte av rädslan att de ska gå sönder.

Myt #6: ”Jag kan ha i linserna längre än rekommenderat”

– Nej. Om man låter linserna sitta i längre än vad rekommendationerna säger, då riskerar man att få en infektion i ögat. Har man svårt att hålla koll på när de ska bytas: Sätt ett alarm på telefonen eller använd dagslinser. Då får du in rutinen från början. Det gäller att lyssna på vad optikern har sagt.

Misstänker du att du har ett synfel? Boka en tid hos oss på Optik Tjänst