Hygien och skötsel

När du använder kontaktlinser är det viktigt att vara noggrann med hygien och skötsel av kontaktlinserna.
Hur sköter och vårdar du dina kontaktlinser på bästa sätt?  Om ögonen känns torra och linserna skaver, vad gör du då?
Om du får problem med dina kontaktlinser beror de ofta på hur du  vårdar dem. Det lönar sig i längden att  ta hand om din linser.

Regelbundna kontroller

När du använder kontaktlinser bör regelbunden undersökning av ögonen göras. Detta inkluderar hälsobedömning och att linserna har rätt styrka. Ibland kan ögats förutsättningar förändras och en annan linssort kan behöva tillpassas. Din optiker berättar för dig hur ofta du bör komma på kontroll, vanligtvis 1-2 gånger  per  år. Vid kontroll ska du alltid ha
linserna på om inte optikern informerat dig om annat. Uppstår det problem med dina linser, ögon eller syn ska du alltid uppsöka din optiker omgående.

God hygien är en förutsättning för att ditt linsbärande skall fungera bra och att dina ögon håller sig friska. Tvätta alltid händerna med tvål och vatten och torka dem noga innan
du hanterar dina linser. Kontaktlinser ska alltid hanteras på en torr plats - därför är badrummet inte en lämplig plats då bakterier trivs i våta utrymmen. Varje gång du tar ut dina
linser skall de desinficeras, alltså rengöras från bakterier.  Detta är en enkel men mycket viktig procedur som gör att när du sätter i linserna igen är de rena och fräscha.

Tillvänjning

Det kan ta några dagar att vänja sig vid kontaktlinser. Dels på grund av att ögats slemhinna inte är van att känna kontaktlinsen, dels på grund av att kontaktlinsen sitter direkt mot ögat vilket gör att det du ser kan kännas lite förminskat eller förstorat beroende på din styrka.

Egen kontroll & Resa

Vid insättning på morgonen, ställ dig frågorna: Hur ser ögonen ut? Hur känns ögonen? Hur ser jag? Om någon av dessa frågor inte besvaras med BRA skall du inte använda linserna. Ta kontakt med din optiker.
Ha alltid reservlinser med dig när du är ute och reser. Se dessutom till att ha fräsch desinfektionsvätska med dig om du har månadslinser. Glöm inte glasögonen. Om du reser utomlands bör du alltid vara extra noga med hygienen eftersom hygienstandarden och bakteriefloran inte alltid är som hemma.

Desinfektion

Varje gång du tar ut dina linser skall de desinficeras, d v s göras fria från så mycket bakterier att det är riskfritt att sätta i dem igen. Detta är en enkel men mycket viktig procedur som gör att när du sätter i linserna igen är de rena och fräscha. Rengöring och desinfektion kan endast göras med vätskor som är anpassade för kontaktlinser och desinfektion. Linsvätskan har en begränsad hållbarhet efter öppnandet, vanligtvis kring 2 månader. Läs vad som gäller på din förpackning.

Vanlig koksaltlösning eller kranvatten bör aldrig användas när du skall rengöra dina kontaktlinser. Dessa vätskor har ingen bakteriedödande effekt, vilket gör att bakterierna växer till i stället för att försvinna. Din optiker ger råd om vilken typ av desinfektionsvätska du skall använda till just dina linser.

Linser som tas ut och rengörs skall gnuggas på både fram- och baksida innan de sköljs av och läggs ner i desinficerande vätska. Etuiet i vilket man förvarar linserna och desinficeringsvätskan bör sköljas av och torkas med ren pappershandduk när det inte används för att minska risken för infektion.

Vanligtvis bör linserna ligga i vätskan minst 4 timmar alternativt över natten innan de är helt desinficerade. Med endagslinser behövs ingen rengöring då linserna slängs efter användandet. Linsvätska kan ibland behövas för att skölja av ögonen då linsen sitter i, exempelvis om man har fått något skräp i ögat.

Linser som tas ut och rengörs skall gnuggas på både fram- och baksida innan de sköljs av och läggs ner i desinficerande vätska. Etuiet i vilket man förvarar linserna och desinficeringsvätskan bör sköljas av och torkas med ren pappershandduk när det inte används för att minska risken för infektion.

Vanligtvis bör linserna ligga i vätskan minst 4 timmar alternativt över natten innan de är helt desinficerade. Med endagslinser behövs ingen rengöring då linserna slängs efter användandet. Linsvätska kan ibland behövas för att skölja av ögonen då linsen sitter i, exempelvis om man har fått något skräp i ögat

Sova med linser

Du skall aldrig sova med linser som inte är avsedda för just detta. Linser som är anpassade för att sova med, innehåller ett speciellt material som släpper igenom mer syre. Är du intresserad av denna typ av linser? Be gärna din optiker om mer information.

Torra ögon

Ibland kan dina ögon kännas torra när du bär dina linser. Oftast är det ett tillfälligt besvär som försvinner inom kort. Det kan bero på vilken miljö du befinner dig i. Det kan vara bra att ha fuktdroppar nära till hands om du känner av detta. Fråga din optiker vilken sort som passar dig och dina linser.

Bad & dusch

Tänk på att när du badar eller duschar med linser uppstår en ökad risk för infektion eller att du tappar linserna. Det finns många bakterier i badvattnet, speciellt i simbassänger. Använder du dygnet-runt-linser och har badat med dessa bör du ta ur linserna på kvällen och desinficera dem.
 

Make up

Att tänka på när du använder make up  när du har kontaktlinser.
1. Var försiktig med kajalpenna på ögonlockets inre kant.
2. Sätta in linserna först och lägga make up sedan.
3, Ta ur linserna först och rengöra dig i ansiktet efteråt.
4. Välj gärna vattenbaserad mascara och dessutom utan extra fiber i.

När ska jag inte ha linser?

1. Vid sjukdom som t ex förkylning, influensa, halsinfektioner eller feber.
2. I farliga miljöer, t ex i lokaler med giftiga ångor eller lösningsmedel.
3. Om dina ögon är röda, svider, är irriterade eller när linserna skaver.