Slipade solglasögon

De flesta som bär glasögon har nog någon gång känt behovet av slipade solglasögon. Vem har inte behövt välja mellan att behålla sina vanliga glasögon på eller att ta på sig solglasögon men att då se lite sämre? Med slipade glas i dina solglasögon slipper du välja. Du ser precis lika bra som med dina vanliga glas, utan att behöva kisa!

Visst vore det skönt att kunna behålla solglasögonen på oavsett situation och synfel? Att slippa bli bländad av den starka solen när du kör bil med progressiva glasögon. Eller när du är ute och njuter av en båttur på sjön. Genom att skaffa solglasögon med styrka slipper du bli bländad av solen. Du blir en säkrare bil- och båtförare eftersom du plötsligt ser bättre i solljuset. Visst vore det bekvämt, för oss med glasögon, att slippa ta av våra läckra solglasögon för att kunna se när vi sitter på uteserveringen och ska beställa från menyn?

Idag kan alla oavsett synfel få slipade solglas. Den enda begränsning som finns rör formen på bågen. Vissa bågmodeller fungerar helt enkelt inte att sätta in slipade glas i. Exempelvis gäller det de bågar som har en allt för välvd form. Väljer man en båge gjord för klarglas, får man dessutom ett par alldeles unika och personliga solglasögon.

Det är inte bara när du är ute och kör bil eller båt som solglasögon med styrka kan vara skönt att ha på sig. Även när du är ute och joggar eller tar en cykeltur kan de ge dig en bättre och skönare synkomfort. För golfspelaren kan det här med att slippa att bli bländad och ha ett bra seende verkligen göra skillnad på en bra eller en miserabel runda. För att inte tala om tennisspelaren som måste stå ut med att solen lyser i ögonen i vissa delar av matchen. Idag finns också ett större utbud med sportglasögon anpassade för just din sport. Dessa modeller kan du dessutom specialbeställa med slipade solglas.

ColorMatic Sun IQ 2 – Intelligenta solglasögon!

Tack vare självtonande glaset ColorMatic IQ® Sun 2 behöver du från och med nu bara ett enda par solglasögon för alla ljusförhållanden. Dessa glas skyddar dina ögon mot starkt solljus med hjälp av sin kraftiga toning och ger 100 % UVA- och UVB-skydd. Om du till exempel går från stranden till ett café i skuggan skiftar glasen färg och blir upp till 55 % ljusare. Detta gör att du ser tydligare och mer kontrastrikt i skugga.


Polariserade solglas

Här i Norden har vi under den mörka delen av året problem med lågt stående sol. Detta irriterar ögonen och är en av orsakerna till bländningsolyckor. För att vara en säker trafikant är en god syn A och O. Med polariserande glas i dina solglasögon kan du som bilist öka säkerheten bakom ratten. Detta eftersom polariserande solglas tar bort bländning och irriterande ljusreflexer, samt gör att vägskyltar blir tydligare.

Polariserande solglasögon är som vanliga solglasögon – fast ännu bättre.

Polariserande glas har ett filter som reducerar dina ögon från att bli bländade av solen. Vi behöver solljus för att kunna se. När detta vertikala solljus träffar en horisontell yta som till exempel vägar, vatten, fönster, blanka husfasader, trafikskyltar eller våta ytor, skapas solreflexer och bländning. Detta skapar irritation för ögonen, vilket det polariserande filtret stänger ute och tar bort. Det inbyggda filtret gör att seendet blir klarare, ger skarpare kontraster, mer korrekt färgåtergivning som i sin tur ger mindre ansträngda ögon. Därför är polariserande solglasögon utmärkta för utomhusaktiviteter och att vistas till sjöss.

Säkrare i trafiken med polariserande solglasögon.

Majoriteten av alla trafikolyckor sker på grund av den mänskliga faktorn. Misstag, rutinfel och medvetna felhandlingar. Nästan all trafikinformation får vi via ögonen. Du ska läsa information på skyltar och vara uppmärksam på medtrafikanter. Dimma, ljuslyktor från andra bilar och solens strålar bländar och försvårar säker körning på vägarna. Dessutom har vi här i Norden problemet med en lågt stående sol under den mörka delen av året vilket är en av orsakerna till bländnings-olyckor. Du måste ha en bra syn för att kunna vara en säker trafikant. Med polariserande glas i dina solglasögon kan du som bilist öka säkerheten bakom ratten och i trafiken. Polariserande solglas gör att vägskyltar blir tydligare, samt tar bort bländning och irriterande ljusreflexer.

En nackdel med polariserade solglas kan vara att se på digitala skärmar, som då kan uppfattas som mörkare. När man håller två polariserande glas framför varandra blockeras allt ljus. Då även de digitala skärmarna har ett polariserande filter är det just detta som händer. Men polariserade glas har funnits länge på solglasögon-marknaden och fördelarna är många och överväger denna nackdel!

För de med synfel finns även möjligheten att få skräddarsydda solglas med polariserande glas. Gå till din närmaste optiker och gör en synundersökning för ett par polariserande solglasögon justerade och slipade efter din syn.

UV-skydd

Polariserande solglasögon förväxlas ofta med UV-skydd, men det är inte samma sak. De allra flesta solglasögonen har UV-skydd. Däremot är inte alla solglasögon polariserande. Så för att ge dina ögon den bästa förutsättningen när du är ute på vägarna eller till sjöss, välj solglasögon med polariserande glas.


Färgskiftande glas

Färgskiftande glas är klara inomhus och på kvällen. Går du ut på dagtid får de snabbt en färgad ton och du slipper bli bländad. De är inte solglas utan komfortglas. Dvs glas som ändrar färg efter ljusförhållandena för att du ska få ett så bekvämt seende som möjligt. Både inom- och utomhus. Dag som kväll.

Hur fungerar det? Färgskiftande glas anpassar sig automatiskt efter förändrade ljusförhållanden. De reagerar på ljuset omkring dig och ändras från klara till mörka glas när du går ut och vice versa. Glasen reagerar även på UV-ljus. Det är de fotokroma molekylerna som ändrar sin struktur när de utsätts för ljus. Den justerar sig kontinuerligt så att den optimala mängden ljus når dina ögon. Oavsett om det är starkt solljus eller molnigt.

Genom att reglera den ljusmängd som når dina ögon hjälper färgskiftande glas även till att ta bort blänk, samt minska ögontrötthet och ansträngdhet. Det ger dig ett mer avslappnat seende.

Transitions 2 i 1 glasögonglas från Essilor

Transitions glas innehåller Chromea7 teknologin, vilket är den senaste färgskiftande teknologin. Det är glas som reagerar snabbast vid alla ljus- och temperaturförhållanden. Glaset skiftar från klart till mörkt utomhus (upp till 85 % färg).

Transitions-familjen:

Style colors:

  • Innehåller Chromea7 teknologin och finns i fyra färgstarka style colors.

XTRActive

  • Bästa glaset för bilkörning
  • Detta glas är extra mörka utomhus (upp till 88 % färg) och skyddar ögonen från det starkaste solljuset, även under varma förhållanden
  • Glaset reagerar både på UV-ljus och indirekt solljus, mörknar därför bakom bilrutan.
  • Glaset skiftar från klara, med en svag nyans, inne till extra mörka ute

Flash to mirror

  • Ger uttryck för en personlig stil med fyra moderna spegelglas-färger.
  • Glaset skiftar från nästan klara med en svag spegel till mörka glas med en tydlig spegeleffekt.

Bakom mina solglasögon

Sommaren är här och många semesterfirare ser fram emot långa soliga dagar med mycket bad. Vad många inte tänker på är att denna period kan vara mycket påfrestande och till och med skadlig för dina ögon. Den starka UV-strålningen från solen och främmande bakterier ökar risken för både akuta ögonproblem och ögonsjukdomar senare i livet.
Du hittar mer info på sidan "Skydda dina ögon i sommar"