Glasögonbidrag till
barn & ungdomar

Alla barn och ungdomar upp till och med 19 år har rätt till bidrag när de behöver glasögon eller linser. Välkommen in till Optik Tjänst så berättar vi mer om synundersökning på barn 0-8 år  som görs av ögonläkare eller ortoptist.
När du fått remiss från ögonsjukvården är du varmt välkommen till oss med
ditt barn för att prova ut glasögon eller linser.

Ta hand om dina glasögon

Var rädd om dina glasögon så håller de längre

 

Mycket skärmtid?

Undvik trötta ögon med rätt glas eller linser.

Det digitala livet är tufft för ögonen. Vi har glas och kontaktlinser som är anpassade för din digitala livsstil. De skyddar dina ögon från överansträngning när du använder dator, surfplatta eller mobil. Fråga din optiker mer information.

Visste du att vår blinkfrekvens minskar ordentligt när vi sitter framför en skärm jämfört med vår normala blinkfrekvens ? Det gör att vi upplever att vi har torra ögon.

Lässvårigheter hos barn

Skolan är igång och då är det viktigt att ditt barn ser bra! Vissa synfel är svåra för skolsköterskan att hitta på rutinkontrollerna. Läs om symptomen här.

Du bör alltid boka in ditt barn för en synundersökning hos optikern om du märker något av följande symptom:

  • Lässvårigheter
  • Koncentrationsproblem vid läsning
  • Barnet sitter väldigt nära Tv:n
  • Kniper igen med ena ögat
  • Har huvudvärk eller ögonvärk som kommer på eftermiddagen

Vilket glas passar dig bäst?

Att välja rätt glas är inte lätt. Med dagens avancerade teknologi och höga kompetens har en bredd av kvalitetsglas utvecklats för att passa enskilda synbehov och beteenden. Det finns därför hundratals olika glas att välja mellan - med olika egenskaper anpassade för olika behov. Alltifrån enklare standardglas till helt individuellt designade glas.

 Hitta rätt progressiva glas

Utbudet av progressiva glas på marknaden är stort - allt från konventionella budgetglas till helt individanpassade glas. Det skiljer en hel del mellan de olika progressiva glasen och alla glas passar inte alla personer. Det som påverkar vilket glas du ska välja är ditt synfel, ditt synbeteende och rörelsemönster samt hur du tänkt använda glasögonen. För vissa är det helt rätt med de enklare glasen medan det för andra är de mer individ och beteendeanpassade högkvalitativa glasen man bör välja.

Fixa ditt mörkerseende

Har du svårt att se i mörkret när du är ute på vägarna? Är motljuset jobbigare att hantera eller har ditt kontrastseende blivit sämre? 

Med specialglas kan man anpassa styrkan på så att den blir precis rätt för dig.  
Överlag förväntar sig många att samma glasögon ska klara av olika synsituationer. Ofta behöver vi faktiskt komplettera med olika glasögon eller specialglas.

Fråga gärna så hjälper vi dig!